EFSANE FORMALAR

EFSANE FORMALAR

1907
Formanın Tarihi
Fenerbahçe'nin Tarihidir
Tutkumuzun merkezinde Fenerbahçe...
Fenerbahçe tarihi sarı lacivert formanın tarihiyle özdeştir. Tarihe geçmiş her efsane zafer o forma ile kazanılmıştır. Her futbolcunun hayali o formayı giymektir. Fenerbahçe'ye transfer olmak yetmez, o formayı giymek önemlidir. Sahaya çıkan her Fenerbahçeli futbolcu o forma için savaşır. Zeki Rıza, Lefter, Can, Mehmetçik Basri, Alex hep sarı lacivert çubuklu formadır...
Tutkumuzun merkezinde Fenerbahçe...
1909
Kuruluş dönemi oyuncuları
1907
Kuruluş yılında Fenerbahçe forması
Kuruluş Yıllarında
Fenerbahçe Forması
Resmi olarak 1907 yılında Fenerbahçe Futbol Kulübü ismiyle kurulan kulübün amblemi Fenerbahçe Burnu’ndaki ışık saçan fenerden, forma renkleri ise fenerin  bahçesindeki papatyaların kıskançlık ve temizlik sembolü olan sarı ile beyaz renklerinden alınmıştı. Kuruluşun hemen ertesi günü kuruculardan Ziya, Ayetullah ve Necip beyler, dönemin en büyük müesseselerinden olan Baker Mağazası'na giderek beyaz gömlekler ve bu gömlekler üzerine dikmek için sarı kumaşlar almışlardı. Birkaç gün sonra Fenerbahçe'nin ilk oyuncuları, önü ve kolları düğmeli olan sarı beyaz bol forma, lacivert şort pantolon ve sarı yün çoraplar ile ilk antrenmana çıkıyorlardı.
 

"Sarı lacivert formayı giydiğim zaman,
içimde daima dalgalanan bir heyecan sezerim.
Bu, o renklere karşı olan derin sevgimden doğar."

Lefter Küçükandonyadis

Sarı Lacivert Renkler
Kuruluşu 1908 yılında resmen tescil olunan ve renkleri sarı beyaz olan kulüp, 1909 sonbaharında isminin Fenerbahçe Spor Kulübü'ne çevrilmesiyle renklerini de sarı lacivert olarak belirledi. Böylece bu yıla kadar özel maçlar yapan Fenerbahçe, İstanbul Ligi'nde ilk resmi maçına da sarı lacivertli formayla çıkmış oldu.
 
Bir sonraki yıl olan 1910'da da Fenerbahçeliler arasında resim çizmede maharetiyle tanınan futbolcu solaçık Hikmet (Topuz)’in çizdiği sarı lacivert renklerin ağırlıkta olduğu amblem ise herkesin beğenisini kazandı ve kulüp üyeleri tarafından da kabul edilerek bugünlere kadar ulaştı. Bu amblem, bir kaç değişiklikle beraber halen Fenerbahçe formasında gururla taşınmaktadır.
1909
Kuruluş dönemi oyuncuları

"Fenerbahçe yenilmez…
Bu forma ile fazla dalga geçilmez!"

İslam Çupi

1911-12
Kazanılan ilk şampiyonluk: İstanbul Ligi Şampiyonu Fenerbahçe
1923
General Harrington Kupası'nda Fenerbahçe
Çubuklu Forma
Efsanesi
Fenerbahçe'nin, 1911-12 sezonuyla beraber üst üste düzenlenen üç sezonda ligleri yenilgisiz tamamlayarak İstanbul şampiyonluklarını kazanmasıyla beraber sarı lacivert çubuklu forma ilgiyi üstüne çekmeye başladı. İstanbul'un işgali ile birlikte başlayan mücadelenin sahalarda da sürüyor olması ve işgal güçlerinin karşılarında kolay kolay yenilmeyen bir Fenerbahçe takımını bulmaları bu ilgiyi katlarken, 1923 yılında kazanılan General Harrington Kupası artık çubuklu formayı bir efsane haline getirmişti. Kuruluş yıllarında en fazla iki bin kişinin doldurduğu Fenerbahçe tribünleri bu yıllarda artık beş-altı bin kişi tarafından doldurulur olmuştu.
 

"Bizim üzerimizdeki forma Fenerbahçe formasıydı..
Ve bu formayı giyen hiç bir futbolcu rakipten korkmaz,
kim olursa olsun..."

Alpaslan Eratlı

Fenerbahçe Forması,
Tarih Yazar Arması
Sarı lacivert çubuklu formada dünden bugüne çeşitli Fenerbahçe armaları yer almıştır. Sırasıyla, kuruluş yıllarında ilk amblem olan Fenerbahçe Burnu’ndaki ışık saçan fener, daha sonra çizilen resmi amblemin içinde bulunan ve kalbi temsil eden sarı lacivert alan, sadece FB harflerinden oluşan kısaltma ve bugün kullanılan Fenerbahçe amblemi formaya arma olarak güç vermiştir. 1964-65 sezonu ile birlikte kazanılan şampiyonluklar Fenerbahçe formasında gururla taşınan ay yıldız ile temsil olmuş ve çubuklu formanın asaletine asalet katmıştır.
1953
Ferudun Buğeker, Fikret Kırcan, Basri Dirimlili ve Lefter Küçükandonyadis
1991
Aykut Kocaman

"Her futbolcu bu formayı giymek ister,
ancak Fenerbahçe forması çok ağırdır"

Christoph Daum

1929
Zeki Rıza Sporel
1955
"Mehmetçik" Basri (Dirimlili)
Fenerbahçe Formasının
Gücü
Kuruluştan bugüne yüzlerce futbolcunun giyip sahada mücadele ettiği sarı lacivertli formanın gücü, Zeki Rıza Sporel'in 352 maçta attığı 470 golden, "Küçük Fikret" lakaplı Fikret Kırcan'ın 22 yıl aralıksız giyerek nice zaferlere attığı imzadan, "Mehmetçik Basri" lakaplı Basri Dirimlili'nin kafasından akan kanlara, kırılan kemiklerine rağmen sahada mücadeleye devam etmesinden ve 1933'ten bugüne en fazla Türkiye şampiyonluğu kazanan takımın forması olmasından kaynaklanır.

"Bu formayı bir kere giydik mi
üzerimizden çıkarmayız hayat boyunca."

Basri Dirimlili

Geçmişten Geleceğe
Dünden bugüne Fenerbahçe formalarına baktığınız vakit, tarih içinde pek çok farklı forma modelinin giyildiği görülmesine rağmen sarı lacivert çubuklu forma her zaman ilk forma olmuş ve Fenerbahçe bu formayla anılmıştır. İlk günden beri giyilen çubuklu forma, günün eğilimlerine göre değişimler gösterse de her daim kendi kimliğini korumuş ve Fenerbahçe'nin simgesi olmuştur. Bu, dün de böyleydi, bugün de böyledir ve yarın da böyle olacaktır.
 
2009
Lefter Küçükandonyadis, Alex de Souza
2007
Fenerbahçe'nin 100 yılını anlatan altın forma

Yıllara Göre Formalar